Applied Professional Training - APT

Budgeting - Σύνταξη και Παρακολούθηση Προϋπολογισμού

Τηλέφωνο210 81 43 341
Emailapt@aptraining.gr
Ιστοσελίδαwww.aptraining.gr

BUDGETING

Σύνταξη και Παρακολούθηση Προϋπολογισμού

Στο σεμινάριο αυτό παρουσιάζονται τα βήματα κατάρτισης ενός αξιόπιστου Προϋπολογισμού που περιλαμβάνουν: Την Στοχοθέτηση των Πωλήσεων με τη χρήση Μοντέλων Πρόβλεψης και τα δεδομένα του Business Plan, την Εκτίμηση των Εξόδων παράλληλα με τον Σχεδιασμό Δράσεων Μείωσης Δαπανών, με χρήση Εργαλείων και Τεχνικών όπως η Value Analysis, το Ολικό Κόστος Προμηθειών και Σύγχρονα Εργαλεία Αριστοποίησης των Αποθεμάτων. Ακολουθεί ο Οικονομικός Σχεδιασμός για να μπορέσει η Επιχείρηση να εξασφαλίσει το απαιτούμενο για την ανάπτυξή της Κεφάλαιο Κίνησης.

Επίσης, παρουσιάζεται ο τρόπος υπολογισμού των προβλεπόμενων Χρηματοοικονομικών Ροών (Cash Flow) και των Οικονομικών Αποτελεσμάτων και επιπλέον ένα Ολοκληρωμένο Σύστημα Αναφορών, που δίνεται στους συμμετέχοντες, ώστε να παρακολουθούνται οι Αποκλίσεις, να αναλύονται τα Αίτια και να σχεδιάζονται οι διορθωτικές Ενέργειες.

Στο σεμινάριο θα ακολουθήσουμε την πορεία που απεικονίζεται στο παρακάτω γράφημα:

Παραδείγματα ασκήσεων ετοιμασίας Ταμειακού Προγραμματισμού και τα αποτελέσματα της Εφαρμογής Εργαλείου για την Ανάλυση των Αποκλίσεων που ονομάζεται Flexible Budget μπορείτε να δείτε εδώ.

Οι συμμετέχοντες - Οικονομικά αλλά και μη Οικονομικά Στελέχη - θα επεξεργασθούν Δεδομένα, ώστε να ετοιμασθεί ο Προϋπολογισμός μιας Επιχείρησης με τη μεγαλύτερη δυνατή τεκμηρίωση και ακρίβεια, καταγράφοντας αναλυτικά όλες τις πηγές πληροφοριών που θα απαιτηθούν και τον τρόπο άντλησής τους.

Χρησιμοποιώντας μια Ολοκληρωμένη Εφαρμογή σε Excel που συνδέει αυτόματα όλες τις φόρμες Εσόδων – Εξόδων με τον τρόπο Πληρωμής ανά Κατηγορία και Τμήμα, προκύπτει αφενός ο Προϋπολογισμός ανά Τμήμα, αφετέρου ο Συνολικός Ταμειακός Προγραμματισμός της Επιχείρησης.

Επίσης, στους συμμετέχοντες δίνονται και Excel Pivot Tables με τα οποία μπορεί να καταρτιστεί Προϋπολογισμός ανά Προϊόν και Πωλητή.

Δίνεται ιδιαίτερο βάρος στις προβλέψεις των Πωλήσεων, στη Μείωση Εξόδων, στις Ταμειακές Ροές, στο Κεφάλαιο Κίνησης και στις Μηνιαίες Αναλύσεις Αποκλίσεων με κατάλληλες Αναφορές και τα Εργαλεία με τα οποία θα επεξεργαστούμε όλα τα ανωτέρω.

Σημαντική προστιθέμενη αξία στο Σεμινάριο αυτό είναι ότι συνδυάζεται με την Μεθοδολογία μείωσης Κόστους, με Εργαλεία για τη Βελτίωση των προβλέψεων και επίσης Εργαλεία με τα οποία δημιουργούμε την κατάσταση Contribution Margin μέσω της οποίας εντοπίζουμε Προϊόντα και Πελάτες με οριακή κερδοφορία ή ακόμα και με ζημία οπότε η επιχείρηση καλείται να αναλάβει άμεσα διορθωτικές Ενέργειες.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε Διευθ. Συμβούλους και Ιδιοκτήτες Επιχειρήσεων, σε Γεν. Διευθυντές Επιχειρήσεων και Οργανισμών, στην Οικονομική Διεύθυνση, σε Διευθυντές Διευθύνσεων και σε Στελέχη εμπλεκόμενα στην Κατάρτιση του Προϋπολογισμού.

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ

  • Διευθ. Συμβούλους και Ιδιοκτήτες Επιχειρήσεων
  • Γεν. Διευθυντές Επιχειρήσεων και Οργανισμών
  • Οικονομική Διεύθυνση
  • Διευθυντές Διευθύνσεων
  • Στελέχη εμπλεκόμενα στην Κατάρτιση του Προϋπολογισμού

ΠΩΣ ΘΑ ΩΦΕΛΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΣΥΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ

  • Θα έχουν στη διάθεσή τους όλες τις απαιτούμενες Φόρμες και Εργαλεία ξεκινώντας από τα μοντέλα πρόβλεψης Πωλήσεων, την Ομαδοποίηση των προϊόντων και την κατανομή τους ανά κωδικό, ώστε να συντάξουν με πληρότητα τον προϋπολογισμό των Πωλήσεων, καθώς και των Εξόδων, για όλες τις λειτουργίες της Επιχείρησης.
  • Θα εξοικειωθούν με τον τρόπο συλλογής και επεξεργασίας στοιχείων για την ανάλυση της αγοράς, προκειμένου να εκτιμούν με αξιοπιστία τις πωλήσεις.
  • Θα έχουν στη διάθεση τους σύγχρονα μοντέλα πρόβλεψης ζήτησης για την υποβοήθηση της εκτίμησης εξέλιξης της αγοράς και του ύψους των Πωλήσεων.
  • Θα είναι σε θέση να κτίζουν Προϋπολογισμό Πωλήσεων ανά Προϊόν, Πωλητή και Κανάλι, έτσι ώστε να εντοπίζονται περιοχές αυξημένου κόστους ή υψηλής κερδοφορίας και να λαμβάνονται τα απαιτούμενα μέτρα.
  • Θα εφαρμόσουν στις Πρακτικές Ασκήσεις, Εργαλεία Ανάλυσης του Ανταγωνισμού και των Προμηθευτών, προκειμένου να αποφασιστούν στρατηγικές κινήσεις στην Εμπορική τους Πολιτική.
  • Σε κάθε κατηγορία δαπανών θα εφαρμόσουν εξειδικευμένα Εργαλεία μείωσης Κόστους (ABC Analysis, Προσέγγιση Ολικού Κόστους, Value Analysis, Inventory Optimization κλπ).
  • Θα ασκηθούν στη χρήση Εργαλείων για την Ανάλυση Νεκρού Σημείου, την Ανάλυση Ευαισθησίας, καθώς και τον Ταμειακό Προγραμματισμό και την απαιτούμενη χρηματοδότηση.
  • Θα εξασκηθούν σε Εργαλεία για να σχεδιάζουν και να παρακολουθούν βελτιωτικές Ενέργειες που θα συνοδεύουν τον Προϋπολογισμό.
  • Θα έχουν στην διάθεσή τους ολοκληρωμένο Σύστημα Μηνιαίων Αναφορών και Δεικτών για την παρακολούθηση των αποκλίσεων.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

A. ΔΙΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ BUDGETING

Βήματα, Μεθοδολογία Σύνδεσης με τον Επιχειρηματικό Σχεδιασμό.

Β. ΠΡΟΒΛΕΨΗ / ΣΤΟΧΟΘΕΣΙΑ ΤΩΝ ΠΩΛΗΣΕΩΝ

  1. Πρόβλεψη και Στοχοθέτηση Πωλήσεων ανά κατηγορία Προϊόντος, Κανάλι, Πωλητή και Business Unit.
  2. Χρήση μοντέλων Πρόβλεψης.
  3. Αξιολόγηση και επιλογή του καταλληλότερου Μοντέλου.

Γ. ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΞΟΔΩΝ - ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΚΟΣΤΟΥΣ

  1. Υπολογίζονται Διοικητικά Έξοδα, Έξοδα Παραγωγής, Διανομής, Πωλήσεων, Marketing και Χρηματοοικονομικών (Ειδικές φόρμες σε Excel συνδεδεμένες μεταξύ τους).
  2. Σχεδιασμός Μείωσης Δαπανών με Εφαρμογές ABC Analysis & Αξιόπιστες Σύγχρονες Μεθοδολογίες Μείωσης Κόστους, όπως Value Analysis, Προσέγγιση Ολικού Κόστους, Αριστοποίηση Αποθεμάτων κλπ.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Οικονομικός Προγραμματισμός, Εκτίμηση απαιτουμένου Κεφαλαίου Κίνησης με βάση τον τρόπο είσπραξης απαιτήσεων, πληρωμής Προμηθευτών και την εκτίμηση ύψους Πωλήσεων.

Ε. ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΑΜΕΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ (CASH FLOW)

Προγραμματισμός Ταμειακής Ροής, Υπολογισμός Κεφαλαίου Κίνησης (Ειδικό Εργαλείο).

ΣΤ. Η ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

Αξιολόγηση Επενδύσεων – Παρακολούθηση.

Ζ. ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Εναλλακτικά σενάρια (Ανάλυση ευαισθησίας, Υπολογισμός Break Even Point).

Η. ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

Εκτίμηση Ισολογισμού χρήσης επόμενου έτους, Ανάλυση Αποτελεσμάτων και Ταμειακής Ροής.

Θ. ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΑΠΟΚΛΙΣΕΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

Δίνεται η εφαρμογή Flexible Budget που διαχωρίζει τις αποκλίσεις σε αυτές που οφείλονται αποκλειστικά στην διαφοροποίηση των Πωλήσεων και σε αυτές που οφείλονται σε άλλα αίτια.

Ι. Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΩΣ ΕΡΓΑΛΕΙΟ

Για τη Μείωση του Κόστους, την αύξηση της κερδοφορίας, την εκχώρηση δικαιοδοσιών στα Στελέχη και τον Σχεδιασμό & την παρακολούθηση Δράσεων Βελτίωσης.

Οι συμμετέχοντες επεξεργάζονται πρακτικές Ασκήσεις για την εμπέδωση των Εργαλείων και των Μεθόδων.

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ

Νικόλαος Μιχαλολιάκος,Διευθύνων Σύμβουλος της AQS - Σύμβουλοι Επιχειρήσεων, επί 20 χρόνια ανώτερο και ανώτατο Στέλεχος μεγάλων Διεθνών και Ελληνικών Επιχειρήσεων (MOTOR OIL, CIBA - GEIGY (NOVARTIS κα.), με μεγάλη εμπειρία σε εκπαιδεύσεις σε θέματα Logistics, Σύνταξης και Παρακολούθησης Προϋπολογισμού, Παραγωγής & Εφοδιαστικής Αλυσίδας. Έχει διοικήσει συμβουλευτικά Έργα Αναδιοργάνωσης, Έργα Σχεδιασμού πειραμάτων και SPC, Έργα Μείωσης Κόστους και Ανάλυσης Επιχειρηματικών Κινδύνων, Έργα Αξιολόγησης και Βελτίωσης της Ποιότητας και της Αποδοτικότητας των γραμμών Παραγωγής μεγάλων επιχειρήσεων όπως η BIC VIOLEX και η Tosoh της MITSUBISHI.

Περιλαμβάνονται

  •  Εγχειρίδιο «Budgeting – Σύνταξη και Παρακολούθηση Προϋπολογισμού»
  •  Παρουσίαση του σεμιναρίου, σε ηλεκτρονική μορφή
  •  Ολοκληρωμένο Σύστημα για το σχεδιασμό, την ετοιμασία και την παρακολούθηση των αποκλίσεων του Προϋπολογισμού Μοντέλα Πρόβλεψης Ζήτησης
  •  Εργαλεία Ταμειακού Προγραμματισμού (Cash Flow), κατάστασης Ταμειακών Ροών, Πρόβλεψης Ισολογισμού βάσει Προϋπολογισμού, Flexible Budget.
  •  Πρωτότυπη Εφαρμογή σε Excel για τον υπολογισμό του Κεφαλαίου Κίνησης που είναι απαραίτητο για τον Οικονομικό Σχεδιασμό (Financial Planning)
  •  Εργαλείο υπολογισμού Contribution Margin
  •  Δωρεάν για ένα έτος συμβουλευτική υποστήριξη σε θέματα σχετικά με το σεμινάριο μέσω της ιστοσελίδας μας & αξιοποίηση των σχετικών Εργαλείων
  •  Κωδικοί πρόσβασης στην ιστοσελίδα της APTraining για λήψη του υλικού του σεμιναρίου
 
 

Newsletter

Γραφτείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνεται νέα μας και να είστε πάντα ενημερωμένοι για τα νέα σεμινάρια!