Προγράμματα Ευεξίας Υγείας & Ασφάλειας στην Εργασία (Θεσσαλονίκη)

Τηλέφωνο210 81 43 341
Emailapt@aptraining.gr
Ιστοσελίδαwww.aptraining.gr

To Σεμινάριο υλοποιείται μέσω ειδικής web - πλατφόρμας, που έχει την δυνατότητα πλήρους Διαδραστικότητας (Interaction), πρόσωπο προς πρόσωπο επικοινωνίας, αμφίδρομης υποβολής ερωτήσεων και αλληλεπίδρασης μεταξύ των συμμετεχόντων, σαν να βρίσκονται σε εκπαιδευτική αίθουσα.

Προγράμματα Ευεξίας Υγείας & Ασφάλειας στην Εργασία

Με το Σεμινάριο αυτό, παρουσιάζουμε τους τρόπους δημιουργίας ενός περιβάλλοντος Ευεξίας, Υγείας και Ασφάλειας στον χώρο της Εργασίας.

Από πλευράς του Τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού ο υπεύθυνος δεν θα πρέπει απλώς να διασφαλίσει ότι τηρούνται οι νομικές υποχρεώσεις που αφορούν τον καθορισμό Υπευθύνου Υγείας και Ασφάλειας και όπου απαιτείται του Ιατρού Εργασίας. Πρέπει οπωσδήποτε να επικαιροποιεί κατά τακτά διαστήματα ένα Σύστημα Αναγνώρισης, Καταγραφής και Ιεράρχησης Κινδύνων και αφ᾽ετέρου ένα Σύστημα με το οποίο παρακολουθεί την εξέλιξη μέτρων αντιμετώπισης των Κινδύνων.

Πέρα από την Υγεία και την Ασφάλεια, οι σύγχρονες Επιχειρήσεις, προσανατολίζονται στον Σχεδιασμό και Εφαρμογή ενός Προγράμματος Ευεξίας, που θα έχει ως αποτέλεσμα την βελτίωση της Ποιότητας ζωής για τους εργαζόμενους και κατ΄ επέκταση τη σημαντική Βελτίωση της Παραγωγικότητας τους.

Στο Σεμινάριο αυτό, παρουσιάζονται οι σύγχρονες προσεγγίσεις ενός τέτοιου Προγράμματος, προκειμένου οι συμμετέχοντες να αντλήσουν ιδέες για να σχεδιάσουν το δικό τους. Σύμφωνα με έρευνες, με 1€ έξοδα για το Πρόγραμμα Ευεξίας προκύπτει ωφέλεια 4 € λόγω της Βελτίωσης στην Παραγωγικότητα.

Το Πρόγραμμα ακολουθεί τα παρακάτω βήματα:

Μετά τον καθορισμό του Οράματος και των Στόχων, παρουσιάζονται οι απαιτήσεις του Συστήματος Υγείας και Ασφάλειας και οι διεθνείς Πρακτικές για το Σχεδιασμό των δομικών στοιχείων ενός Προγράμματος, Ευεξίας για το Προσωπικό που περιλλαμβάνει μεταξύ άλλων: Τις Πρακτικές Διαχείρισης του Stress, την Ανάπτυξη Κλίματος Παρακίνησης και Κινήτρων, το Πρόγραμμα Προληπτικών Εξετάσεων, τις Πρωτοβουλίες της Εταιρείας για καλές Πρακτικές Υγιεινής Διατροφής και Άσκησης παράλληλα με εκπαίδευση και Coaching για τη Βελτίωση Υγείας και Ευεξίας. Για το καθένα από τα βήματα αυτά θα γίνει αναλυτική περιγραφή.

Στο παρακάτω γράφημα παρουσιάζονται τα βήματα:

Θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην κατανόηση του μηχανισμού του στρες και των συνεπειών που έχει στο σώμα, τη σκέψη ,στα συναισθήματα και στην συμπεριφορά μας καθώς:

     
  • Το 70% των επισκέψεων στον γιατρό οφείλονται στο Stress και όχι σε κάποια ασθένεια
  • Το 80% των σημαντικότερων ασθενειών είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας έκθεσης στο Stress
  • Το 80% των εργαζομένων δηλώνουν ότι υποφέρουν από Stress
  • Η μειωμένη Απόδοση λόγω εργασιακού Stress έχει δραματικές επιπτώσεις στην Παραγωγικότητα άρα και στην Ανταγωνιστικότητα της Επιχείρησης
  • εργασιακό Stress μπορεί να οδηγήσει σε εργατικά και μη ατυχήματα, αυξημένες απουσίες, απώλεια εργασίας, αυξημένα Κόστη περίθαλψης

Στόχος μας, είναι η επίτευξη της Αρμονίας στο σώμα, τη σκέψη και τα συναισθήματα, γεγονός που θα μας οδηγήσει στην εξισορρόπηση της Προσωπικής και Επαγγελματικής ζωής.

Παράλληλα, θα παρουσιαστούν οι βασικές αρχές, η νομοθεσία, οι συνήθεις Κίνδυνοι για την Υγεία και την Ασφάλεια των εργαζομένων, καθώς και οι επιπτώσεις από τα εργατικά ατυχήματα. Η σημαντικότητα της Εκτίμησης Επαγγελματικού Κινδύνου και οι Ευρωπαϊκές οδηγίες για την αποτελεσματικότερη μέτρηση των Παραγόντων Επικινδυνότητας. Έμφαση θα δοθεί στους αναδυόμενους ψυχοκοινωνικούς Κινδύνους (burn out, mobbing, βία κ.α.) και στους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισής τους. Ο ρόλος και η συνεισφορά του τεχνικού Ασφαλείας, του γιατρού εργασίας, αλλά και του ψυχολόγου Εργασίας, αναλύονται και παρουσιάζονται μέσα από role plays.

ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ

Το Σεμινάριο απευθύνεται, κυρίως στους Γενικούς Διευθυντές, τους Ιδιοκτήτες Επιχειρήσεων και στα στελέχη του τμήματος HRM που θα βοηθηθούν να καταρτίσουν Προγράμματα ευεξίας στην εταιρεία τους,αλλά και εξειδικευμένες Δράσεις για την Υγεία και Ασφάλεια των εργαζομένων τους.

ΠΩΣ ΘΑ ΩΦΕΛΗΘΟΥΝ ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ

     
  • Θα δοθούν Εργαλεία και Πρακτικές για τον Σχεδιασμό και Ιεράρχηση Κινδύνων .
  • Θα κατανοήσουν τι περιλαμβάνει ένα Πρόγραμμα Ευεξίας στην Εργασία και τα σημαντικά οφέλη του που όχι μόνο αντισταθμίζουν πλήρως το κόστος του Προγράμματος, αλλά παρέχουν όφελος στην Επιχείρηση - σύμφωνα με έρευνες, με σχέση 1€ έξοδα 4 € έξοδα
  • Θα κατανοήσουν το μηχανισμό του στρες και τις συνέπειες του στην υγεία και την αρμονία της ζωής μας και στην Παραγωγικότητα στην Εργασία
  • Θα αναγνωρίσουν σε προσωπικό επίπεδο τα συμπτώματα του στρες τους και τους τρόπους που μέχρι σήμερα έχουν βρει για την αντιμετώπισή τουώστε να τους βελτιώσουν και να τους εμπλουτίσουν
  • Θα εκπαιδευτούν σενέες τεχνικές διαχείρισης του στρες σε σωματικό, νοητικό και συναισθηματικό επίπεδο
  • Θα κατανοήσουν τις μεθόδους Coaching και Ενδυνάμωσης Προσωπικού
  • Θα ενημερωθούν για τις υποδομές και τα μέτρα που θα μπορούσε να λάβει η Επιχείρηση για την αποδοτική λειτουργία ενός Προγράμματος Ευεξίας στην Εργασία
  • Θα ενημερωθούν για τις πιο σύγχρονες προσεγγίσεις της Υγείας και Ασφάλειας στην εργασία σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (European Agency for Safety and Health at Work, EU-OSHA)και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Προαγωγή της Υγείας στους Χώρους Εργασίας ENWHP (European Network for Workplace Health Promotion)
  • Θα μάθουν τρόπους εφαρμογής των κανονισμών Υγείας και Ασφάλειας στους χώρους εργασίας εστιάζοντας στην αλλαγή των στάσεων και των συμπεριφορών των εργαζομένων
  • Θα εξασκηθούν μέσω βιωματικών ασκήσεων, case studies, role playing στιςπρακτικές εξουδετέρωσης του stress εν τη γενέσει του
  • Θα βοηθήσει ουσιαστικά στην Βελτίωση της υγείας και της Ποιότητας ζωής των Εργαζομένων
  • Θα βοηθήσει σημαντικά στη Βελτίωση της ανθεκτικότητας, της δημιουργικότητας και της παραγωγικότητάς τους στο χώρο Εργασίας και θα αποτελέσουν πυρήνα θετικής αλλαγής στο επαγγελματικό και κοινωνικό τους Περιβάλλον.

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ

Νικόλαος Ι. Μιχαλολιάκος, Ιδρυτής (το 1993) και Διευθύνων Σύμβουλος της AQS, Χημικός Μηχανικός, επί 20 χρόνια διετέλεσε Ανώτερο και Ανώτατο Στέλεχος μεγάλων Διεθνών Επιχειρήσεων (Motor Oil, Ciba Geigy, Tosho της Mitsubishi) με μεγάλη εμπειρία στη Διεύθυνση Παραγωγής και με συμμετοχή σε περισσότερα από 300 ολοκληρωμένα Έργα Αναδιοργάνωσης σε πολλά εκ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και ο τομέας του Coaching, των Ανωτάτων Διευθυντικών Στελεχών για τη Διαχείριση του Χρόνου και τον Προγραμματισμό, καθώς και την Παρακίνηση των Ανθρώπων.

Ελισάβετ Γεωργίου, Γεωργίου Ελισάβετ, Εργασιακή Ψυχολόγος MSc - Ψυχοθεραπεύτρια. Διαθέτει άνω των 15 ετών εμπειρία ως σύμβουλος επιχειρήσεων σε θέματα διαχείρισης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού. Εξειδικεύεται στη διαχείριση επαγγελματικών και προσωπικών κρίσεων και μεταβάσεων καθώς και στη διαχείριση άγχους. Είναι σύμβουλος, εκπαιδεύτρια, coach και μέντωρ σε Επιχειρήσεις και Οργανισμούς δουλεύοντας με εργαζόμενους από όλα τα ιεραρχικά επίπεδα. Διαθέτει πλούσια εμπειρία ως εισηγήτρια σεμιναρίων σε θέματα Ανθρώπινου Δυναμικού και ιδιαίτερα σε θέματα σχετικά με επικοινωνία, διαχείριση άγχους, παρακίνηση, ενδυνάμωση και αξιολόγηση απόδοσης.

Περιλαμβάνονται

  •  Εγχειρίδιο του Σεμιναρίου "Προγράμματα Ευεξίας Υγείας & Ασφάλειας"
  •  Παρουσίαση του σεμιναρίου
  •  Βεβαίωση Παρακολούθησης
  •  Κωδικοί πρόσβασης στην ιστοσελίδα της APTraining για λήψη του υλικού του σεμιναρίου