Εκπαίδευση Υπευθύνων Παραλαβής και Παρακολούθησης Αναφορών σύμφωνα με τον Νόμο 4990/2022 (Live Online Training)
Διαδικτυακή Εκπαίδευση,
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΑΝΑΦΟΡΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ Ν. 4990/2022
"Προστασία προσώπων που αναφέρουν παραβιάσεις ενωσιακού δικαίου"
Το Σεμινάριο αυτό προσφέρει μια ολοκληρωμένη εκπαίδευση για την εφαρμογή και διαχείριση Συστημάτων Αναφορών Whistleblowing. Στόχος του είναι να εξοπλίσει τους συμμετέχοντες με τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες για την δημιουργία συστήματος Whistleblowing σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2019/1937, τον Νόμο 4990/2022 για την αποτελεσματική διαχείριση των Αναφορών και το ISO 37002:2021 Whistleblowing Management Systems.
Αναλύονται οι υποχρεώσεις δημοσίων Φορέων και ιδιωτικών Επιχειρήσεων, αξιοποιώντας πρακτικά Εργαλεία διαχείρισης εξωτερικών και εσωτερικών Αναφορών και διεθνείς βέλτιστες Πρακτικές.
Το σεμινάριο υλοποιείται ηλεκτρονικά μέσω ειδικής web - πλατφόρμας, που έχει την δυνατότητα πλήρους Διαδραστικότητας (Interaction), πρόσωπο προς πρόσωπο επικοινωνίας, αμφίδρομης υποβολής ερωτήσεων και αλληλεπίδρασης μεταξύ των συμμετεχόντων, σαν να βρίσκονται σε εκπαιδευτική αίθουσα.
ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ
Το Σεμινάριο απευθύνεται σε Στελέχη Οργανισμών και Επιχειρήσεων με ρόλο Υπευθύνου Παραλαβής και Παρακολούθησης Αναφορών (ΥΠΠΑ), μέλη Επιτροπών διαχείρισης Αναφορών, μέλη Διοικητικών Συμβουλίων, HR Managers, Υπεύθυνους Κανονιστικής Συμμόρφωσης, Εσωτερικούς Ελεγκτές, Υπεύθυνους Προστασίας Δεδομένων (DPO), Δικηγόρους, Νομικούς Συμβούλους Εταιρειών, Συμβούλους Ακεραιότητας και Στελέχη του Δημοσίου.
ΠΩΣ ΘΑ ΩΦΕΛΗΘΟΥΝ ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ
Οι συμμετέχοντες με το πέρας της εκπαίδευσης θα μπορούν να:
- Αποκτήσουν κατανόηση του Νομικού Πλαισίου που διέπει το whistleblowing και των βέλτιστων Πρακτικών για την υλοποίηση/βελτίωση του Συστήματος στον Οργανισμό τους.
- Εκπαιδευτούν στην αποτελεσματική διεκπεραίωση των καθηκόντων των ΥΠΠΑ.
- Εξοικειωθούν με εξειδικευμένα λογισμικά Εργαλεία, ηλεκτρονικές πλατφόρμες και τις διαδικασίες διαχείρισης των Αναφορών.
- Μάθουν πώς να αποφεύγουν νομικούς και άλλους κινδύνους τόσο για τους ίδιους όσο και για τις Εταιρείες τους.
- Ενισχύσουν την Εταιρική Διακυβέρνηση και την κουλτούρα ακεραιότητας των Εταιρειών τους.
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ
1. ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ WHISTLEBLOWING
- Κατανόηση και εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2019/1937 και του Νόμου 4990/2022.
2. ΡΟΛΟΣ ΚΑΙ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ Υ.Π.Π.Α.
- Λήψη Αναφορών, εξέταση Βασιμότητας, ενημέρωση Αναφέροντος, Διαβίβαση, Αρχειοθέτηση.
3. ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΑΝΑΦΟΡΩΝ
- Συλλογή και επεξεργασία αποδεικτικών Στοιχείων, έκθεση Διερεύνησης, λήψη Αποφάσεων, Τεκμηρίωση, διορθωτικές ενέργειες και παρακολούθηση υλοποίησής τους.
4. ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΝΑΛΙΩΝ ΑΝΑΦΟΡΑΣ
- Ηλεκτρονική πλατφόρμα Αναφορών, τηλεφωνική γραμμή, email, δια ζώσης συνάντηση και τεχνικά μέτρα προστασίας.
5. ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΝΑΦΟΡΩΝ
- Ενσωμάτωση στο Περιβάλλον κάθε Οργανισμού και αλληλεπίδραση με άλλες υπάρχουσες Πολιτικές/Διαδικασίες.
6. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΩΝ
- Πρακτική κατανόηση πεδίου εφαρμογής της νομοθεσίας για τα Προσωπικά Δεδομένα και βέλτιστες Πρακτικές.
7. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΝΑΦΟΡΩΝ
- Κριτήρια επιλογής, Ασφάλεια, Αξιοπιστία, Πιστοποιήσεις για ένα αξιόπιστο Σύστημα Whistleblowing.
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ
Βασίλης Σταματόπουλος, Δρ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών ΕΜΠ. Εργάστηκε για 12 χρόνια στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας και το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ ως σύμβουλος Διαχείρισης Καινοτομίας, παρέχοντας υποστήριξη σε δεκάδες καινοτόμες ελληνικές επιχειρήσεις μέσω του Enterprise Europe Network. Διετέλεσε Εθνικό Σημείο Επαφής στην προτεραιότητα του Προγράμματος Πλαισίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις προτεραιότητες “Ασφάλεια” και “Ασφαλείς Κοινωνίες”. Είναι συνιδρυτής της νεοφυούς επιχείρησης Fraud Line Whistleblowing Services, η οποία είναι πρωτοπόρος στην παροχή υπηρεσιών εταιρικής ακεραιότητας και Whistleblowing, έχοντας λάβει μέχρι σήμερα 6 εθνικά βραβεία για την καινοτομία και την ποιότητα των υπηρεσιών της μεταξύ άλλων το Χρυσό Βραβείο για την Καλύτερη Πλατφόρμα Συμμόρφωσης στα 2024 Compliance Awards. Είναι πιστοποιημένος Επαγγελματίας Ιδιωτικότητας IAPP CIPP/E και Πιστοποιημένος Επικεφαλής Επιθεωρητής Συστημάτων Διαχείρισης Καταγγελιών/Αναφορών κατά ISO 37002:2021 Whistleblowing Management Systems.
Περιλαμβάνονται
- Παρουσίαση του σεμιναρίου
- Συμβουλευτική υλοποίησης έργου συμμόρφωσης με τον Ν 4990/2022
- Βεβαίωση Παρακολούθησης
- Κωδικοί πρόσβασης στην ιστοσελίδα της APTraining για λήψη του υλικού του σεμιναρίου
Κόστος Συμμετοχής: 550 ευρώ. Έκπτωση 10% στην δεύτερη, 20% στην τρίτη και κάθε επόμενη συμμετοχή.
Για τη συμμετοχή σας στο σεμινάριο πατήστε "Δήλωση Συμμετοχής" παρακάτω για να συμπληρώσετε τα στοιχεία σας ηλεκτρονικά ή επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 81 43 341.
Χάρτης